A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  INTERREG III.A  >>  Friss információk


Nyíregyháza, 2008. március 17-19.
Közzétéve 2008. 04. 30. Szerző admin | Frissítve: 2008. 05. 24. | Összesen nézték 1764 | Megjegyzések (0)
Nyíregyháza, 2008. március 17-19.

A 2. munkaszakaszban került sor a tervezett első műhelytalálkozó megszervezésére és lebonyolítására Nyíregyházán. A szervezést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht. végezte. A műhelytalálkozót és kapcsolódó látogatásokat a résztvevők nagy érdeklődése kísérte és aktívan vettek részt a csoportmunkában is.

Kárpátalja Megye településein a közigazgatásban dolgozó szakemberek, az Ungvári Állami Egyetem tanárai és hallgatói, határon túli és magyarországi civil szervezetek vettek részt a programokban. Az első nap rendezvényein az Ungvári Magyar Konzulátus is képviseltette magát.

A résztvevők megismerkedtek a Felső-Tisza Alapítvánnyal, a szervezet gyakorlati természetvédelmi munkájával, korábbi határon átnyúló programjaival. Bemutatásra kekrült gyakorlati példaként a jelen projekt részletesen, a pályázat megírásától az elszámolási feltételekig.

Bemutatkozott még a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Zöld Kerék Alapítvány, az E-misszió Természet és Környezetvédelmi Egyesület és az Állatbarát Alapítvány.

Az előadók részletesen tájékoztatták a határon túli résztvevőket a nonprorfit szektor hazai helyzetéről és az egyes szervezetek konkrét munkájáról, az ahhoz kapcsolódó törvényi feltételekről és szabályozásról, a természet- és környzetvédelem hazai intézményrendszeréről, az anyagi forrásteremtés, pályázatok lehetőségeiről.

A program során csakúgy, mint az azt követő kötetlen eszmecseréken lehetőség nyílt széleskörű tapasztalatcserére, hiszen a magyar résztvevők között volt vidékfejlesztő, horgász, turizmussal foglalkozó, természetvédő és számos egyéb civil szervezet képviselője.

Az előadásokon szó volt az Európai Uniós természetvédelmi kötelezettségeinkről (Bánszki Eleonóra, Europe Direct), egy megvalósult LIFE természetvédelmi projektet mutatott be az E-misszió természetvédelmi Egyesület előadója (Lukács Attila). A Schengeni tagság határmenti együttműködésre gyakorolt hatásairól tartott előadást az ORFK Határrendészeti Főosztályának osztályvezetője.

A Nyíregyházi Főiskola botanikus kertjét, az Állatbarát Alapítvány által működtetett állatotthont és a Főiskola természetvédelmi képzését a helyszínen mutatták be az előadók.

Nagyon tanulságos és eredményes volt a gyakorlati csoportmunka. A moderátor vezetésével készült probématérkép készítésekor és az értékelés során nyílt viták, párbeszédek alakultak ki egy-egy konkrét környzetevédelmi probléma, helyzet elemzésekor.

Ukrán oldalról vetették fel azt problémaként, hogy náluk nem eléggé tudatosak a polgárok a környezetvédelemmel, természetvédelemmel de más területen sem. Erre vonatkozóan megosztottuk velük a hazai környzeti nevelésben szerzett tapsztalainkat. Abban a határ mindkét oldaláról résztvevők között egyetértés volt, hogy az anyagi szükségletek elengedhetetetlenek ugyan a feladatok megoldásához, de főként a civil szervezetek közreműködésével legalább ilyen fontos a környezettudatosság kialakítása.

További gond a határon túli szilárd hulladék gazdálkodás hiánya, ami miatt többek között tapasztalhatjuk a Tiszán megjelenő hatalmas mennyiségű hulladékot.

Szó volt még arról, hogy Kárpátalján szükség lenne több civil szervezetre, és jobb érdekérvényesítő képességre.

A beszélgetések során kiderült, hogy a közigazgatásban dolgozó szakemberek ismerik a vonatkozó jogszabályokat, de az alkalmazás sok esetben rajtuk kívülálló okok miatt eleve reménytelennek látszik.

Az első műhelytalálkozó, amelyet mindekét fél részéről hasznosnak ítéltek a résztvevők, a továbbgondolkodás lehetőségeivel és szükségszerűségével fejeződött be, és folytatódik majd a megoldások keresése a következő alkalommal Kárpátalján.

A műhelytalálkozóról összességében bőséges híranyagban számoltak be a médiumok, a projekt egészének rövid bemutatásával együtt.

A projekt jelen szakaszának célitűzései megvalósultak. A projektmenedzser folyamatosan végezte a szükséges adminisztráció koordinálását, tájékoztatást, kapcsolattartást a partner szervezettel és a VÁTI Kht. Mátészalkai Területi Irodájával.

Olyan körülmény nem merült fel, amely jelentős módosítást igényel, illetve lényegesen befolyásolná vagy veszélyeztetné a megvalósítást.

 

Nagy érdeklődés kísérte a Nyíregyházi Főiskolán a Schengeni tagsággal járó változások ismertetését az ukrán-magyar határmenti együttműködésben.

A Nyíregyházi Főiskolán folyó környezet- és természetvédelmi képzésről tartott előadást dr. Szép Tibor és dr. Balázsy Sándor főiskolai tanárok. Szó esett az önkéntesség fontosságáról, és a környezettudományi kar ukrán partnerével végzett tíz éves kutatómunkáról.

   

A Nyíregyházi Állatbarát Alapítvány állatotthonában tett látogatás során a szervezet titkára bemutatta gyakorlati munkájukat, valamint ismertette az állatvédelem magyarországi törvényi hátterét és forrásteremtés lehetőségeit, az szja 1% gyűjtést.

 
 
A Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertjének bejárata, információs portál. A növénygyűjteményt Nagy Zoltán vezető helyettes mutatta be a látogatóknak.
A növénygyűjtemény megőrzése, a Botanikus Kert utóbbi években bekövetkezett fejlődése sikertörténet. Ezzel is megismerkedhettek a résztvevők. A szinkron tolmácsolásban az ukrán partner szervezet munkatársa is segített. A kert fenntartása költséges, a forrásteremetés nagy erőfeszítést igényel. Ehhez az intézményi háttér mellett elengedhetetlen a „civil kurázsi".
   
Tóth Miklós a Felső-Tisza Alapítvány vezetője bemutatja a szervezet működésének törvényi hátterét, forrásteremtését és szakmai munkáját, valamint a Nyírségi Civilházat
A Felső-Tisza Alapítvány tevékenységével, a megye civil szervezetivel és nonprofit szektor magyarországi helyzetével is megismerkedtek a résztvevők. Részletesen tájékozódtak a hazai civil szervezetek működésének jogi hátteréről és forrásteremtési lehetőségeikről, a szektor sajátosságairól.
   

Közös munka - problématérkép összeállítása
A közös munka során sor került a különböző szektorok közötti párbeszédre.
A probléma felvetést megoldási javaslatok is követték. Többféle vélemény hangzott el a Tisza folyón Magyarországra érkező hatalmas mennyiségű háztartási hulladék-probléma kezelésével kapcsolatban is.
Konstruktív együttműködés jellemezte a közigazgatásban dolgozók
és civil szervezetek képviselőinek közös gondolkodását.
^ Vissza a tetejére ^