A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Látogasson el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe


Látogasson el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe
Közzétéve 2005. 07. 29. Szerző admin | Összesen nézték 3890 | Megjegyzések (0)
Látogasson el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe
Túrmellék-Erdőhát
Nagyhódos
Ez alkalommal Nagyhódost, Magyarország keleti csücskében, a Hódos patak mentén megbúvó völgyi falucskát és - a települést is magába foglaló néprajzi tájegységet - a Túrmelléki-Erdőhátat mutatjuk be.
Túrmelléki-Erdőhát
A tájegység természeti értékei, állatvilága

A Túrmelléki-Erdőhát a Szatmári-síkság néprajzi tájegységeinek egyike.
Tájképi és botanikai értékeinek köszönhetően a terület egyötöde a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet részeként védett, a fennmaradó rész pedig Környezetileg Érzékeny Terület.
A kettős kanyarulatairól ismert Túrt vadregényes táj kíséri. Erdőtársulásait elsősorban a tölgy, szil, kőris, juhar fajok jelenléte jellemzi. Az erdőkben a tölgy és a gyertyán 150 éves példányai is fellelhetőek. Nagy felületeket borítanak mocsár-, és ecsetpázsitos rétek. A lágyszárúak közül csomós palkával, erdei madárhúrral és pázsitlevelű nőszirommal találkozhatunk.
A kistérség teljes területét magába foglalja a Szatmár-Beregi-sík, ahol magyar viszonylatban az egyik legjelentősebb haris állomány fészkel.
A falvak kedvelt lakói a gólyák. Az emlősök közül megtalálható itt az erdők csendes zugait kedvelő vadmacska és róka, valamint a vaddisznó, őz, nyúl és sün.

Az Erdőhát építészeti és kulturális emlékei
Építészet

A szatmári falvak jellegzetessége az egyutcás településszerkezet, illetve a leágazó orsós útifalu. Mindkét típust szalagtelkes elrendezés jellemzi.
A korábbi favázas, paticsfalas, háromosztatú, tornác nélküli házakat felváltotta a vályog vagy a vertfalas, szintén háromosztatú, de homlok-vagy körtornáccal bővített típus.
A települések tempolmai a hitélet szolgálatán kívül kulturtörténeti jelentőséggel is bírnak. Díszítésük és a felszerelési tárgyaik az elődök jó ízlését tükrözi.
A Túrmelléki-Erdőhát Kistérségfejlesztési Társulás többi települése: Csaholc, Császló, Gacsály, Garbolc, Kishódos, Méhtelek, Rozsály, Tisztaberek, Túrricse, Vámosoroszi és Zajta.

Nagyhódos
A patakot a Közép-Európából kipusztult nagytestű vízi rágcsálóról, a hódról nevezték el, később a település is ezt a nevet kapta.
Templomok

Az egyhajós református templomot 1809-ben építették újjá egy korábban a helyén álló kőtemplom anyagának felhasználásával. 1791-ben renoválták, majd 1829-ben négytornyos, gúlasisakos fatornyot emeltek mellé.
A falu görög katolikus kápolnája a helytörténeti gyűjteményt is befogadó épületben található.

Népi építészet

A település szekezete szalagtelkes, néhol még látható kereszt-csűrös udvar is.
A népi építészet emlékeit ma már csak néhány ház, és porta őrzi. Ilyenek a Fő út 17., Kis út (mai nevén Dózsa György út)4. és 51. szám alatti házak. A Kis út 53. szám alatt épített csűr állványos szerkezetű, deszkafalas és zsúptetős, valószínűleg a század elejéről való. A lakóházak belső terének kialakítása három osztatú: az udvarról a pitvarba lépünk be - ahol a tűzhely is található, tőle jobbra az utca felőli oldalon a tisztaszoba, a ház túlsó végében pedig a mindennapi élet színtere, a lakószoba található. Ez az elrendezés megegyezik az ősmagyarok jurtájának beosztásával.

Ifjúsági tábor

A Túr folyó jobb partján található a tábor, vele szemben a szabadstrand. Szálláshely a 4; 8 illetve 10 férőhelyes faházakban van, ezenkívül 30 sátor állítható fel a füves területen.
A táborban napi háromszori melegkonyhás étkezésre, valamint szabadtűzön való sütés-főzésre van lehetőség. A konyha tájjelegű speciális étele a kötött- tésztaleves és a málékásás töltött káposzta. Parkolni a tábor területén lehet. Focipálya, csónakázási és horgászati lehetőség, helyben kölcsönözhető biciklik, röplabdapálya és nem utosósorban a varázslatosan szép környezet szolgálja az aktív kikapcsolódást.

Élő hagyományok az Erdőháton
A falvakban az állattartás hagyományos módon folyik. Legelőre tartó tehéncsordákkal és juh-nyájakkal a kora reggeli és az esti órákban gyakran találkozhatunk az utakon. Rozsályban disznó konda is jár a rétre.

Sajnos az egykori fafaragó mesterség ma már nem él, viszont emlékei megfigyelhetőek, a faragott motívumokkal díszített faszerkezeteken, gémeskutakon és más fából készült használati eszközökön.
A gémeskutak, korábban a mindennapi élet és az állattartás elmaradhatatlan kellékei még napjainkban is sok portán láthatóak

Turisztikai Információk
Nagyhódos Polgármesteri Hivatal: Fő út 28. Telefon: (44) 368-086 Szállásfoglalás az Ifjúsági Táborban: (44) 368 429
Idegenforgalom
A térséget behálózó, - a Túr és a kisebb-nagyobb csatornák mentén húzódó - gátrendszer a kerékpáros turizmust is szolgálja. A Tiszánál is vadregényesebb, és gyorsabb folyású Túr vízitúrázásra is kiválóan alkalmas. A falvakban folyamatosan bővül a falusi vendéglátás kínálata.
Megközelíthetőség

Nagyhódos Nyíregyházától keletre 110 km-re található. Autóval Nyíregyházáról két útvonalon érhető el: Nyírbátor, Mátészalka, Fehérgyarmat vagy Baktalórántháza, Mátészalka Fehérgyarmat útvonalakon.
Vonattal Nyíregyházáról, Mátészalkáról, Debrecenből és Záhonyból, Mátészalka érintésével Gacsályig juthatunk el, ahonnan autóbuszok közlekednek a Túrmelléki-Erdőhát falvaiba.
Kerékpárral falvakon átvezető másodrendű főúton, a gátrendszeren közelíthető meg.

A kiadványt Nagyhódos Település Önkormányzatának megbízásából a Felső-Tisza Alapítvány készítette.

Cím: 4400 Nyíregyháza, Arany János utca 7. I. emelet 109.
Telefon: +36 30 9254 737
E-mail: uppertisza@freemail.hu

"A természetért, az emberért!"

Nyitott szemmel Magyarországon - szórólap
Közzétéve 2011. 02. 13. Szerző admin | Frissítve: 2011. 02. 13. | Összesen nézték 10808 | Megjegyzések (0)

Nyitott szemmel Magyarországon

 

Nyitott szemmel Magyarországon


Igrice kiadvány
^ Vissza a tetejére ^