A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Levegőszennyezés és a metorológiai viszonyok


Levegőszennyezés és a meteorológiai viszonyok
Közzétéve 2006. 07. 25. Szerző admin | Frissítve: 2009. 01. 18. | Összesen nézték 3618 | Megjegyzések (0)
Levegőszennyezés és a meteorológiai viszonyok

A Felső-Tisza Alapítvány 1992-től működő nonprofit szervezet. Alapítója a Dunapack Rt. Nyíregyházi gyára. Az Alapítvány székhelye Nyíregyháza, működési területe az Észak-Alföldi Régió, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, kiemelten a Felső-Tisza térsége.
Főbb tevékenységeink környezeti nevelési programok, természetvédelmi területek kezelése, kutatás, élőhely,- és fajvédelem, ismeretterjesztés, pedagógus továbbképzés.
Napjainkban a környezetvédelemről, a környezetkárosító anyagokról sokat hallunk.
A környezetvédelem egyik igen fontos részterülete az ún. monitoring rendszerek kialakítása és működtetése. (A monitoring szó hosszú távú megfigyelést jelent.) Ilyen monitoring rendszerek szolgáltatják az adatokat a kutatóknak ahhoz, hogy a környezet állapotának változásait nyomon követhessék és a felmerülő problémákat hatékonyan megoldják. A Felső-Tisza Alapítvány, amint az a bevezetőben is olvasható- többek között környezeti neveléssel foglalkozik. Ennek célja, hogy a felnövekvő nemzedék a környezeti problémákat felismerje és azok növekvő tendenciáit életmódjával visszafordítsa, hogy az utánunk következő nemzedékek is tiszta levegőt lélegezhessenek be, s emberhez méltóan élhessenek, hiszen

"a Földet nem őseinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön..."

A települések levegőjének szennyezettsége nemcsak a kibocsátott szennyezők mennyiségétől, hanem az időjárási körülményektől is függ. A légszennyezettség mértéke és az időjárási elemek között fennálló alapvető összefüggések bemutatására teszünk kísérletet e kiadványban.

 

Néhány légszennyező anyag és hatása
CO: Elsősorban fosszilis energiahordozók elégetéséből kerül a levegőbe. Egészségkárosító hatását a hemoglobinhoz kötődve fejti ki, melynek eredményeként az oxigén kiszorul a vérből és fulladást okoz. Tünetei fejfájás, nehézlégzés, súlyos esetben légzésbénulás.
SO2: SO3: A szén-monoxidhoz hasonlóan fő emissziós forrásként az ipari fosszilis energiahordozó felhasználást, és a háztartási tüzelést említhetjük. Akut tünetük légúti szűkület formájában jelentkezik, krónikus hatásuk pedig idült légcsőhurut.
NO2: A fosszilis energiahordozók felhasználásán kívül jelentős mennyisége kerül a légkörbe a közlekedésből is. Akut tüneteként említhető a fejfájás, hányás, majd tüdővizenyő kialakulása. Idült tünete légcsőhurut, vérképelváltozás.
(A NOx - eket mérő berendezésrész - ahogy az 1. grafikonon is jól látható- november hónap során meghibásodott, így körülbelül félhavi adat mérése kimaradt.)
Szálló porok: A levegőbe kerülő porok közül a legveszélyesebbek a10-0,1µm átmérőjű, ún. szálló porok, melyek kis tömegük miatt a levegő felhajtóereje következtében ülepedni gyakorlatilag képtelenek, s így az emberi léghólyagocskákba könnyen be tudnak hatolni, s légúti megbetegedéseket alakítanak ki.

 

Pályázaton elnyert támogatásból vásároltunk egy WSR-170 típusú időjárás állomást. Ennek segítségével 3 hónapon át mértünk hőmérsékletet, légnyomást Nyíregyháza két pontján is- a déli órákban. A digitális rendszerű műszeren kívül méréseket végeztünk egy hagyományos száraz-nedves hőmérőpárral is.

 

WSR-170 időjárás állomás és távérzékelői
Az így gyűjtött adatokat kiegészítettük még a KÖFE-FETIVIZIG Széna téren felállított légszennyezettség mérő állomásának adataival.

 

Az ily módon rendelkezésünkre álló adatokat számítógéppel feldolgoztuk.

1. kép
A légszennyező anyagok mennyiségét az időjárási elemek függvényében ábrázoltuk.
1. grafikon
A grafikonról kitűnik, hogy a szélsebesség és a légszennyező koncentrációja fordított arányban áll egymással, azaz viszonylagosan nagy szélsebesség esetén a légszennyező anyag koncentrációja viszonylag kisebb.
2. grafikon
A 2. grafikonon is jól látható, hogy kiemelkedően magas páratartalom esetén a szennyező koncentrációja relatíve alacsonyabb. Ennek magyarázata az, hogy a páracseppecskék megkötik a légszennyező gázokat.
Az itt feltüntetett diagramokról is kitűnik, hogy a légszennyező anyagok koncentrációja és az időjárási elemek között összefüggés áll fenn. A fenti alapvető összefüggések ráirányítják a figyelmet arra, hogy a környezettudományban minden mindennel összefügg, s így a földi rendszerbe való bármilyen beavatkozás beláthatatlan következményekkel járhat.
Műszeres mérés a "Sárga Dombház" előtt
Számítógépes adatfeldolgozás
A programot Nyíregyháza M.J.V. Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Alapja, - a kiadvány nyomtatásban történő megjelenését a Polgármesteri Hivatal Civil Alapja támogatta.
^ Vissza a tetejére ^