Pusztító arany
Szerző Juhász Artur
Közzétéve 2013. 03. 11.


   Virágzik az aranybányászat széles e Földön. Nem csoda, hiszen a befektetési arany (99,99%-os tisztaságú) ára grammonként 12.200 Ft (2012. 03. 10-i adat). A bányászat által okozott kár pedig az előállított érték többszöröse is lehet, tekintettel a természeti és környezeti pusztításokra.

   A kitermelt aranynak csak kb. 15%-a kerül ipari felhasználásra, a többiből pedig ékszerek vagy aranyrudak készülnek. Tehát az arany jelentős részét előbb kibányásszák  – hatalmas ökológiai károkat okozva – majd trezorokba teszik, és ott őrzik évtizedeken keresztül. Kivesszük a földből, majd betesszük a föld alá vagy egy bank értékmegőrzőjébe. Ésszerű dolog ez? 

   Az aranybányászat az emberiség érdekeit szolgálja-e, vagy csak egy szűk érdekcsoportét? A világ összes (eddig kitermelt) aranykészlete 167 ezer tonna körül van. Bányászattal pedig még több, mint 50 ezer tonna állítható elő a következő évtizedekben. De minek? És milyen áron? Ha valaki aranyat szeretne vásárolni, pénz ellenében bármikor megteheti.
Az aranybányászat további veszélyei
 

   Az aranykészletek fogyásával a kitermelés költsége és az okozott környezeti kár mértéke is megnő. 

   Az arany a természetben termésarany és ércásványok formájában fordul elő. A meddő kőzetekből cianidokkal oldják ki lúgos közegben, ekkor cianid-komplexek képződnek. Ebből cink hozzáadásával kiválik az arany.
   A technológia miatt vízbázisok is veszélyeztetve vannak. Szolnok ivóvize például nagyrészt a Tiszából származik, szűrés, tisztítás útján. Emlékezzünk a 2000-ben történt cián- és nehézfémszennyezésre. Bármilyen kicsi is a kockázata egy újabb katasztrófa bekövetkezésének, az elfogadhatatlan.

 

Érdekesség: a világ legnagyobb aranykészlete 

http://privatbankar.hu/migracio/kaprazatos_kincs_a_vilag_legnagyobb_aranykeszlete_-_kepek-217121