Változás előtt a világ
Szerző Rosta Gábor
Közzétéve 2012. 02. 11.

Ezt a cikket nem én írtam: megírták helyettem. Fontos gondolatokat oszt meg velünk, olvassátok el minél többen! (Juhász A.)

    Az elkövetkező évtizedek az élelmiszerválságok évtizedei lesznek. A kontinenseken átnyúló élelmiszerkereskedelem, a helyi termelés háttérbeszorulása, a tőzsdei spekulációk és a lélektelen üzlet, együttesen hihetetlenül kiszolgáltatottá teszi az embereket: a nagy elosztóhálózatok kezében vagyunk.

   Civilizációs vívmányként éljük meg a szezonok nélküli élelmiszerkereskedelmet, az állandó árubőséget, a kontinentális kereskedelmi láncokat, holott tudható, hogy ez rövidesen fenntarthatatlanná válik. Túl könnyű megépíteni egy nagyáruházat, azonban ugyanilyen könnyű lesz bezárni azt, ha a gazdasági szükség így kívánja. Csakhogy közben kihalnak a kisboltok, a helyi termelők feladják a termelést, mi magunk is elfelejtjük nagyszüleink praktikáit, nincs befőzés, nincs kiskert, fogalmunk sincs a helyi ízekről, még egy kamránk sincs, ahol raktározhatnánk - máról holnapra élünk, legalábbis a saját élelmezésünk szempontjából.  A minőség helyett az olcsóság a legfőbb mérce. Akciókra vadászunk az ízek helyett, pusztán fogyasztókká válunk teremtők helyett.

   Józan ésszel tudható, hogy ez a folyamat sokáig nem tartható, alapvető változások előtt áll a világ, erre jobb időben felkészülni, mintsem tudatlanul elszenvedni azt. A gazdasági válságot nem oldották meg, az elmúlt három év csak a problémák elodázásról szólt. Nincs új gazdasági paradigma, miközben az eddig követett út, gazdasági – társadalmi berendezkedés, ebben a formában nem folytatható, nincs hozzá elég erőforrás, ezt a bolygót nem ekkora fogyasztásra és igényekre találták ki, és főleg nem ennyi emberre. Ha bármiféle módon fokozódik a válság, az egyén egymaga védtelen és gyenge, ellenállni és megoldásokat találni képtelen lesz, viszont közösségben talán meglesz a lehetősége a helyes válaszok megtalálására, átvészelni a nehéz időszakokat.

Rosta Gábor
Vidék és Gazdaság