A rézmozsár
Szerző Juhász Artur
Közzétéve 2013. 01. 07.

   Mikor meglátok egy régi rézmozsarat, mindig eszembe jut, hogy akkoriban mennyire más volt a gyártók gondolkodásmódja, mint manapság. A rézmozsarat egyszer régen kitalálták, elkészítették. Erős, masszív lett, szinte törhetetlen. Generációk sora használta egyetlen darabját, nagyanyáról unokára öröklődött. 100 évnél is tovább látta el feladatát, nem kellett újat venni ötévenként.
   De nem csak a rézmozsarat tervezték hosszú élettartamúra. Még mindig hallhatunk 40 éve működő mosógépekről, vasalókról. Egy ismerősöm 38 éves hűtőszekrényéhez még pár éve kapott (cserélhető) ajtótömítést. A mostaniaknál már amit csak lehet, összepréselnek, ragasztanak, hegesztenek, egybedolgoznak oldhatatlan kötésekkel. Így egy drága készülékben néha még alkatrészt sem lehet cserélni, csak komplett modulokat, egységeket, melynek árából szinte új készülék vásárolható. A fogyasztó 4-5 évente cseréli készülékeit – ha van miből. Manapság már így tervezik az átlagos élettartamot, a gyár pedig folyamatosan, nagy kapacitással tud termelni. Rengeteg anyag, energia és más erőforrás felhasználásával.
   Akkor hát mi is a rézmozsár, mai szemmel? Nem más, mint a fogyasztói társadalom megcsúfolása, a gyártók rémálma.

Dizájn és divat

   Mi történik akkor, ha egy szerkezet valami fatális tervezési hiba miatt 5 év helyett mondjuk 15-ig is működik? Semmi baj, a dizájnerek és a divatdiktátorok mindig új formát, színt, megjelenést terveznek. Ezért, ha valaki trendi akar maradni, az 3-5 évenként újat vesz. Még akkor is, ha a régi holmi még tökéletesen ellátná feladatát.