A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Tisza .. Tisza ..Tisza.. Beszámoló a felső-tiszai munkánkról


TERMÉSZETVÉDELEM A FELSŐ-TISZÁN - 2006
Közzétéve 2008. 05. 24. Szerző admin | Frissítve: 2009. 01. 18. | Összesen nézték 14115 | Megjegyzések (0)

TERMÉSZETVÉDELEM A FELSŐ-TISZÁN - 2006

Felső-Tisza Alapítvány „A természetért, az emberért!"

Az elmúlt évben - hasonlóan az előzőekhez - folytattuk az Alapító Okiratban foglalt célkitűzések megvalósítását. Ennek során az alábbi, jelentősebb szakmai munkát végeztük a Felső-Tiszán.
Környezeti nevelés
Immár második alkalommal kaptunk felkérést a kemecsei általános iskolából arra, hogy a tanév kezdetén az induló első osztály számára szervezett táborban természetvédelmi foglalkozásokat tartsunk. A tábor helyszíne az ibrányi Tisza part, a kemecseiek tábora.

A programban a rövid „elméleti" foglalkozást egy hosszabb terepi gyakorlat követte, amely során állat- és növényfaj - ismerettel foglalkoztunk. Végül játékos vetélkedő következett, ami jutalmazással zárult.

Ez a program egy olyan gyakorlati környezeti nevelési lehetőség, amely közvetlenül a természetben, a Tisza partján történik.

A pályázati források megszűnésével sajnos egyenes arányban csökken - mára csaknem teljesen meg is szűnt - az ilyen felkérések, megbízások száma.

A közreműködésünket ugyan ingyenesen biztosítjuk, de az ilyen jellegű programokra az oktatási intézményeknek gyakorlatilag már nincs forrásuk.

Ezért is örülünk az ilyen felkéréseknek.

 

Nyilvánosság, internet

Kísérleti szakaszban van egy, a honlapunkon működtetett képfeltöltő program, amely lehetőséget biztosít arra, hogy bárki a Tiszáról frissen készített képeket nézhessen, illetve helyezzen el az oldalon.

Az önkéntes segítőnk által készített saját fejlesztésű képfeltöltő lehetőséget biztosít arra, hogy bárki, aki regisztrált felhasználó, saját készítésű fotóit elhelyezze a honlapunkon, és azt valamennyi érdeklődő megnézhesse. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a Tiszáról készített és folyamatosan frissített képállomány álljon rendelkezésre, amelyet a világháló segítségével idő és helyszín kötöttségek nélkül bárki elérhet.

A szolgáltatás széleskörű népszerűsítését 2007-től tervezzük, amikor a teljes honlap megújult tartalommal várja a látogatókat.

A „Friss képek a Tiszáról" szolgáltatással a látogatottság növelésén túl a Tisza mind szélesebb körű népszerűsítését és megismertetését szeretnénk biztosítani. Ez egyrészt a folyó szerelmeseinek ad egyfajta távolból elérhető kapcsolatot évszaktól függetlenül, másrészt folyamatosan a figyelem középpontjában tartja a Tiszát és a vele kapcsolatos természetvédelmi, környezetvédelmi tennivalókat.
Mesterséges fészekodútelep a Tisza hullámterében
A mesterséges fészekodútelep több mint három éve, összesen száz darab mesterséges odúval „működik". A rendszeres gondozását egyik természetvédő partnerszervezetünk, - amelyik egyúttal a projekt gazdája is - az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület végzi.

A telep létrehozásához Alapítványunk 45 db fészekodúval járult hozzá. Az évi szokásos téli karbantartásban az elmúlt évben több partnerszervezettel közösen önkénteseink is részt vettek.

A kihelyezett fészekodúk 90%-át minden évben elfoglalják a költő madarak. Ez az odútelep fenntartás gyakorlatában jó aránynak számít és egyúttal a munka eredményességét is jelzi. Az odúfoglaló fajok aránya: 45% széncinege, 24% mezei veréb, 20% kék cinege és 1% csuszka.

Ezzel a gyakorlati természetvédelmi programmal hozzájárulunk a hullámtéri erdők élővilágának, ezen belül a madaraknak a védelméhez. A fészekodú program hosszú időre tervezett rendszeres tevékenység, amely a környezeti neveléshez is hozzájárul majd a későbbiekben.
Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET)
2006. június 29 -én alakult meg egy új szövetség a Tisza vízgyűjtőjén élők megélhetési lehetőségeinek javítására, az árvízi és környezeti biztonságuk növelésére, a Tisza ökológiai értékeinek megőrzésére és gyarapítására.

Alapító tagja vagyunk ennek a szövetségnek több olyan szervezettel együtt, akik eddigi működésük során komoly szakmai tapasztalatot szereztek, és jelentős eredményeket mutattak fel az említett célkitűzésekkel kapcsolatban, különös tekintettel a természetvédelemre és az érdekérvényesítésre.

A szövetség egyik legfontosabb feladata a Tiszát érintő valamennyi fejlesztési program véleményezése, érdekérvényesítés, önálló kutatások és elemzések elkészítése, a döntéshozás befolyásolása. Figyelemmel kísérünk minden olyan beavatkozást, ami a „Tisza régiót" érinti. Komplex fejlesztést szorgalmazunk a térségben és lehetőség szerint beavatkozunk minden törvényes eszközzel a környezeti fenntarthatóság érdekében.

Ebben az évben az alakuló gyűléstől kezdve valamennyi közgyűlésen részt vettünk és igyekszünk az új szövetség szakmai munkájába minél hatékonyabban bekapcsolódni.

A jelenlegi munkamegosztás szerint a rendelkezésre álló kapacitásaink figyelembevételével a fejlesztések és szakmapolitikai kérdések helyi sajtóját monitorozzuk, információt gyűjtünk.

Kutatás
A pályázati lehetőségek megszűnése miatt nem tudtunk anyagi forrásra szert tenni a több éves tiszai kétéltű-hüllő monitoring vizsgálat folytatásához. Így a korábbi adatok publikálására is csak később kerülhet sor.

Mivel a kutatáshoz, illetve a felmérések végzéséhez saját forrásokkal nem rendelkezünk, az ágazati pályázati források pedig megszűntek, egyelőre nem tervezzük új program indítását.

Közel tíz éven át csaknem minden évben sikeresen pályáztunk valamilyen tiszai projekt megvalósítására. Ez a folyamat sajnálatos módon most rajtunk kívülálló okok miatt megszakadt.
Rendezvények, nyilvánosság
Igyekszünk minden alkalmat megragadni arra, hogy a természetvédelmet, az Alapítványt, a tiszai természetvédelmi munkánkat népszerűsítsük, széles körben bemutassuk. Így saját sátorral vettünk részt partnerszervezetekkel közösen a kertvárosii majálison, önállóan bemutatkoztunk a Bujtosi Szabadidő Csarnokban az első téli sportszer börzén.

 

 

2006. május 1-én a Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesületnek, az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesületnek, az Atlantic Búvár Egyesületnek és az Állatbarát Alapítványnak biztosítottunk helyet a kiállítási sátrunkban

Morotva Látogató és Oktató Központ, Szabolcs

1996-tól helyi védelem alatt áll a szabolcsi Morotva. Az egykori Tisza holt meder természetvédelmi szakkezelését az Alapítvány látja el. A mellette lévő saját tulajdonú Látogató és Oktató Központ környezeti nevelési célt szolgál az ott épített madárlessel.

Ebben az évben is csak a legszükségesebb fenntartási munkálatokra tellett anyagi és humán erőforrásunkból. Jelentősebb fejlesztésre, beruházásra nem került sor.

A település rendezvényeire és a kulturális értékek miatt ide látogatók egyénileg használhatják a madárlest, így nincs pontos adatunk a látogatók számáról.

Szervezett csoportok ebben az évben nem kértek tőlünk szakvezetést. Ennek valószínűleg a már többször említett, intézményi forráshiány az oka, mivel olyan oktatási intézmények sem élnek ezzel a lehetőséggel, amelyekkel egyébként rendszeres munkakapcsolatban vagyunk.

Környezetvédelem
Közvetlenül nem kapcsolódik a Tiszához a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. projektje, amelyben partnerként vettünk részt. Ennek célja egy határokon átnyúló ökorégió kialakítása. Első lépésben az ehhez szükséges helyzetfeltárást végeztük el a romániai Szatmár megye szakembereivel közösen, a program végén pedig projekt-ötleteket állítottunk össze azzal a céllal, hogy alkalmas pályázati kiíráson támogatást tudjunk szerezni a környezetvédelmi problémák megoldására.

A másik ehhez kapcsolódó projekt a „Környezeti fenntarthatóság érvényesülésének elősegítése a Magyar - Román határmenti térségben" című program. Mindkét projekt azonban közvetetten mégis a tiszai természet- és környezetvédelmi munkánkat is szolgálja, mivel az érintett térség vízgyűjtőiről eredő felszíni vizek befogadója a Tisza. Ezek közül a legjelentősebbek a Szamos és a Túr.

A Túr vizét - ezen keresztül a Tiszát is - szennyezik az Avas hegység felhagyott ércbányái.

 

A határon túlról érkező folyóvizeinket tisztító művekből származó szennyvizek is terhelik
Adat és információgyűjtés, sajtófigyelés
Rendszeresen figyelemmel kísérjük és gyűjtjük azokat a cikkeket, elektronikus leveleket, - de legfőképpen a regionális sajtóban megjelenő híreket, amelyek a Tiszát érintő természetvédelmi, környezetvédelmi, fejlesztési, gazdasági és egyéb vonatkozású információkat tartalmaznak.

A tematikus gyűjtemény bárki számára elérhető lesz és jól használható majd kutatások, szakdolgozatok, elemzések készítéséhez.

 

Nyíregyháza, 2007. január 31.

Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^