A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Tisza .. Tisza ..Tisza.. Beszámoló a felső-tiszai munkánkról


A FELSŐ-TISZA ALAPÍTVÁNY Felső-Tiszával kapcsolatos természetvédelmi tevékenysége - 2005
Közzétéve 2008. 05. 23. Szerző admin | Frissítve: 2009. 01. 18. | Összesen nézték 28889 | Megjegyzések (0)
A FELSŐ-TISZA ALAPÍTVÁNY
Felső-Tiszával kapcsolatos természetvédelmi tevékenysége
2005.

Amint azt az alapító okirat is fő tevékenységünkként határozza meg, természetvédelmi feladataink elsősorban a Tiszával kapcsolatosak.
Így 2005-ben is kiemelkedő feladatunk volt a Tisza élővilágának védelme, azon anyagi és szakmai eszközök felhasználásával, amelyek az egyre szűkülő pályázati lehetőségek mellett elérhetőek számunkra.
A tiszai természetvédelmi munkáinkat 2005-ben a KÖVICE és a PHARE Magyar-ukrán Kísérleti Kisprojekt Alap pályázatai támogatták, egyebekben pedig saját, főként humánerőforrásból valósultak meg.
2005-ben a szakmai programok szervezését, lebonyolítását 3 alkalmazott, és a szervezet önkéntes segítői végezték.

A 2005. évi természetvédelmi szakmai munka rövid áttekintése

I.1. Az EU Víz Keretirányelvnek megfelelő monitoring rendszer kialakítását megalapozó ökológiai állapotfelmérés a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, magyar-ukrán együttműködésben
A Tisza Técsőnél

Ebben az évben zártuk azt a nemzetközi programot, amelynek eredményeként elkészült egy, a Tisza kutatásának történetében mérföldkőnek számító, komplex tanulmány.

A Magyar - Ukrán - Román együttműködésben született kutatási eredmények megjelentetésének az előkészítése most van folyamatban, egy másik program keretében.

A projektet a PHARE Magyar-ukrán Kísérleti Kisprojekt Alap támogatta.

A programról színes ismertető prospektus készült, amely a beszámoló mellékletében megtalálható.

„Egy nemzetközi kutatás képei”
„A nemzetközi csapat Európa közepén”
Cifra kölönte

A gyűjtött minta helyszíni feldolgozása
Vaskos csabak
I.2. A Tisza és Szamos folyók holtágainak kétéltű monitoringja és vízminőség vizsgálata.
Ez a monitoring program, amely 2000 -ben, a Tisza élővilágát súlyosan károsító cianid és nehézfém szennyezést követően kezdődött, a jelenlegi helyzet szerint ebben az évben befejeződik.

Egy sikeres program, amelyet egy sikeres pályázatírási sorozat tett lehetővé.

Azt már tudjuk, hogy sajnos a következő évi KÖVI keretre benyújtott pályázatunk nem kap támogatást.

A több mint 4 éves sikeres monitoring program eredményeinek egy részét - amelyben a Magyar- és Román Tudományos Akadémia munkatársai is részt vettek- nemzetközi tudományos folyóiratban is publikálta Cristina Sandu, a Román Tudományos Akadémia kutatója. Az eddigi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a folyót szegélyező holtágak és morotvák gazdag élővilágának rendkívül fontos szerepe van a vizes élőhelyek komplexitásában. Fontos megállapítás az is, hogy az eddigi vizsgálatok nem találtak a kétéltűeknél olyan változásokat, amelyek közvetlen negatív környezeti behatások miatt következtek be.

Remete-zugi Holt Tisza A vizsgálat a Szamos holtágára is kiterjedt

II. Bemutatás, oktatás, környezeti nevelés

II. 1. Tisza képek az interneten

Rahó. A Fekete- és a Fehét Tisza találkozása

Alapítványunk saját honlapján egy új, interaktív képfeltöltő szolgáltatást indítottunk. Ennek az a lényege, hogy bárki, aki regisztrálta magát az oldalon, saját készítésű képeket helyezhet el a honlapunkon, amelyet a Tiszáról, vagy annak holtágairól készített.

Ennek az oldalnak a működtetésével az a célunk, hogy a folyóról teljes hosszában mindig legyenek elérhető friss képek a világhálón. Itt minden érdeklődő, látogató megtalálja a Tiszáról készített legutolsó 20 friss fotót, a régebbieket pedig az archívumban lehet megnézi.

Ezzel szeretnénk egy folyamatosan frissülő képi adatbázist működtetni, amely felhívja a világhálót használó egyre több ember figyelmét a Tisza természeti értékeire, szépségeire, a természetvédelem fontosságára. Egyúttal ezzel az oldallal, mint szolgáltatással igyekszünk támogatókat, szimpatizánsokat találni, és az Alapítványt népszerűsíteni minél szélesebb körben. Az oldal széleskörű megismertetésének még a bevezető szakaszában vagyunk, így még a közvélemény fogadtatásáról nem lehet beszámolni.

II. 2. Sajtófigyelés

Folyamatosan figyelemmel kísérjük és gyűjtjük azokat a cikkeket, e-maileket, de főként a regionális sajtóban megjelenő híreket, amelyek a Tiszát érintő természetvédelmi, környezetvédelmi, fejlesztési, gazdasági és egyéb vonatkozású információkat tartalmaznak.

A tematikus gyűjteménybe a későbbiekben minden érdeklődő betekinthet, és jól használható kutatások, szakdolgozatok, egyéb vizsgálatok készítéséhez

III. Országhatáron átnyúló programok

III.1. A Tisza élővilágát veszélyeztető verespataki aranybányászat

Évekkel ezelőtt kezdődött az a nemzetközi figyelemfelhívás, amely a romániai Verespatakon tervezett aranybánya létesítésének környezetkárosító hatásaira figyelmeztet. Ez egy kiemelkedően fontos kampány, egy jövőbeni ökológiai katasztrófa megelőzését szolgálja. Mivel a probléma nemzetközi jelentőségű, csak sajátos módon lehet beavatkozni.

Ebben a tevékenységben, több magyarországi szervezettel együtt az Alapítvány is közreműködik, minden törvényes lehetőséget kihasználva.

Első lépésként az illetékes Román környezetvédelmi hatóságnál kértük, hogy ügyfélként regisztrálják

a szervezetet. Ezt követően a romániai társadalmi koordináló szervezet, az Alburnus Major rendszeresen küldi az aktuális információkat e-mailben a verespataki eseményekről, a hatóságok tevékenységéről. Itthon a különböző levelező listákon követjük

az eseményeket, illetve a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált programokhoz, kampányokhoz csatlakozunk. Egyelőre ennyit tudunk tenni a Tiszát és a mellékfolyóit, az élővilágot és az élővizet veszélyeztető környezetszennyezés ellen.

III. Élőhely védelem, ismeretterjesztés

III.1. Morotva természetvédelmi terület, Szabolcs

Ebben az évben is - bár a korábbiakhoz képest szerényebb keretek között - folytattuk az öt hektáros, helyi jelentőségű természetvédelmi terület szakkezelését. Ez a terület élővilágának megőrzéséből, a műtárgyak (madárles, kiegészítő létesítmények stb.) karbantartásából, a helyi lakosokkal való kapcsolattartásból állt.

Ebben az évben nem szerveztünk a látogató- és bemutatóközpontban rendezvényt, mivel erre semmilyen anyagi támogatást nem sikerült megpályázni. Szintén nem volt pályázati lehetőség fejlesztésre sem. Továbbra is igyekszünk megőrizni a már meglévő értékeket, és rendelkezésre állni az érdeklődők számára, akik szervezett bemutatást, csoportvezetést, programszervezést vagy egyéb tájékoztatást, közreműködést kérnek tőlünk a Tisza menti vizes élőhelyek élővilágának a megismeréséhez.

IV. Nyilvánosság, sajtó, média

Az Alapítvány közérdekű, közhasznú tevékenysége és működése nyilvános. Minden eseményről, rendezvényünkről tájékoztatjuk a sajtón keresztül az érdeklődőket.

Igyekszünk a természetvédelem-, a Tisza természeti értékeinek védelme érdekében széles körben megismertetni az Alapítványt, az általunk végzett természetvédelmi munka fontosságát.

Ebben az évben - 2005. októbertől immár törvényi háttérrel - megkezdtük az önkéntes segítők toborzását természetvédelmi feladataink ellátásához. A kezdeti érdeklődés bíztató.

Igyekszünk a jövőben ezt a közösségi munkavégzési formát is alkalmazni. Önkéntes segítő közreműködésével immár rendszeresen frissített honlapunkon is igyekszünk színvonalas tartalmakat szolgáltatni az internetezőknek. Továbbra is folytatjuk saját programként az ingyenes lakossági természetvédelmi tanácsadás szolgáltatásunkat.

Összefoglalás

A 2005. évben Alapítványunk a lehetőségekhez mérten hatékonyan igyekezett képviselni

a természetvédelem érdekeit a Felső-Tisza élővilágának megóvása érdekében. A fogyatkozó anyagi támogatás, a természeti értékeket veszélyeztető hatások nem állnak egymással arányban. Ebben az egyenlőtlen versenyben igyekszünk megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyeknek segítségével az elkövetkezőkben is eleget tudunk tenni az alapító okiratban megfogalmazott célkitűzéseinknek.

A továbbiakban a költséges kutatási programok helyett inkább a médiában, minőségi Internet tartalmak szolgáltatásában, a természetvédelem kommunikációjában igyekszünk hatékonyabban dolgozni.

Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^