A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Vidékfejlesztés-SAPARD


Vidékfejlesztés - SAPARD
Közzétéve 2005. 07. 29. Szerző admin | Összesen nézték 1535 | Megjegyzések (0)
Vidékfejlesztés - SAPARD
A Felső - Tisza Alapítvány 1999 óta vesz részt vidékfejlesztési programokban, így a Túrmelléki - Erdőhát Kistérségfejlesztési Önkormányzati Társulás SAPARD programjának elkészítésében. A SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development) betűszó egy olyan Európai Uniós előcsatlakozási programot jelent, amely a magyar mezőgazdaságot és vidékfejlesztést az EU-hoz történő felzárkóztatásában segíti. Gyakorlatilag egy közösségi támogatási rendszer, amelyet a csatlakozási folyamatban használhatunk fel. A csatlakozás után a SAPARD szerepét átveszi a strukturális alapokból kapott támogatás, az EAGGF. Az EU a társfinanszírozás feltételeként elvárja az ún. partnerség elvét, amelynek fontos része a lakosság bevonása a tervezési folyamatba. Ennek előfeltétele az aktív, gondolkodni és cselekedni kész, szervezett civil társadalom.
Mivel a Túrmelléki - Erdőhát Kistérségfejlesztési Önkormányzati Társulásban jelenleg nincsenek civil szerveződések, így Alapítványunk képviseli a SAPARD agrárstruktúra és vidékfejlesztési programban a térséget. Az együttműködést megelőzték az Alapítvány és a Társulás között kialakult korábbi sikeres munka- és személyes kapcsolatok is.
 
Magyarország "legkeletibb" pontján (Garbolc)
A Felső - Tisza Alapítvány munkatársai és a külső szakértők egy csoportja
150,26 km2 összterületű kistérségi társulást 12 település alkotja: Csaholc, Császló, Gacsály, Garbolc, Kishódos, Méhtelek, Nagyhódos, Rozsály, Tisztaberek, Túrricse, Vámosoroszi, Zajta. A kistérség az ország, az Észak-Alföldi régió és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkeletibb részén, Magyarország hármashatár szegletében található. A Túrmelléki - Erdőhát kistérség határos mind Romániával, mind Ukrajnával, mely szomszédság stratégiai szempontból meghatározó lesz a települések életében.
A kistérség a mai magyar köztudatban, mint az egyik legelmaradottabb térség van jelen, ami nem alaptalan, hisz a munkanélküliségi, jövedelmezőségi és szakképzettségi mutatók alapján nem sorolható a dinamikusan fejlődő területek közé. A kistérség gazdasági életében a mezőgazdaság játszik meghatározó szerepet, míg iparról szinte nem is beszélhetünk. A települések gazdag történelmi múlttal, érintetlen természeti értékekkel és jelentős kulturális örökségekkel rendelkeznek.
A lakossági fórumokat nagy érdeklődés és aktivitás jellemezte
1999 áprilisától napjainkig a Társulással közösen elkészítettük a kistérség SAPARD programjának Helyzetfeltárását (2000. május 25.) és - a 7 évre előremutató - Stratégiai programját (2000. augusztus 28.).
A több, mint másfél éves közös munka eredményeként kialakítottuk a Túrmelléki - Erdőhát kistérség vidékfejlesztési stratégiáját, melynek prioritásai - amelyek a fejlődés alapját jelentik - a következők:
- a mezőgazdaság fejlesztése (hatékonyabb, magasabb jövedelemtermelő képességű agrárgazdaság) - a turizmus fejlesztése (falusi-, öko-, tudományos-, kulturális-, ifjusági turizmus) - szociális problémák kezelése (foglalkoztatás bővítése, a közösség erősítése).
A közös munkának több hasznos "hozadéka" is van, többek között egy nyertes turisztikai pályázat, amely segítségével a 12 településen egységes arculatot teremtő információs táblarendszert építünk ki.

 

Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^