A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Akciók, felhívások  >>  Művelődés hete, tanulás ünnepe


A programot sikeresen befejeztük
Közzétéve 2006. 07. 25. Szerző Tóth Miklós | Összesen nézték 1088 | Megjegyzések (0)

A Magyar Népfőiskolai Társaság által kiírt „A művelődés hete- a tanulás ünnepe” című pályáza megvalósítását alábbiakban mutatjuk be.

 

A program koordinátora Martin Gizella

A tervezett pályázati tevékenységet sikeresen megvalósítottuk. Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva 2006. március 20-27.-e között a megyeszékhelyen (Nyíregyháza) és egy kistelepülésen (Tiszaszalka) egymást követően március 22-én, valamint március 24-én egy-egy szakmai konferenciát szerveztünk.

A konferenciák kísérőrendezvénye mindkét helyszínen a témához kapcsolódó kiállítás és workshop volt.

A program népszerűsítése érdekében több mint 20 médiát kerestünk meg sajtóanyaggal. Ezek közül a legfontosabbak a Kelet - Magyarország megyei napilap, a tiszaszalkai helyi folyóirat, a Tiszaszalkai Falu TV, valamint a Nyíregyházi Városi Televízió. Emellett honlapunkon (www.felsotisza.hu) is közzétettük a programmal kapcsolatos hasznos információkat.

A rendezvény minél szakszerűbb és eredményesebb megvalósítása érdekében mi is részt vettünk 2006. március 6-án a Magyar Népfőiskolai Társaság által szervezett találkozón. Az összejövetelen kapott plakátok, valamint szóróanyagok nyíregyházi, ill. tiszaszalkai kihelyezésével lehetőségünk nyílt a rendezvény további, széles körű ismertetésére.

A helyszínek kiválasztásának szempontjai:

Nyíregyháza

Fontosnak tartottuk, hogy a rendezvény országos és nemzetközi jelentőségének megfelelően

a megyeszékhelyen szervezzük a nyitó konferenciát. Ehhez kiváló feltételeket biztosított a közelmúltban teljesen felújított, a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt és korszerűsített Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, amely fontos küldetésének tekinti, hogy színtere legyen a közművelődés mellett a tanulásnak és képzésnek is.

Együttműködési megállapodás alapján több éve rendszeres kapcsolatban vagyunk a könyvtárral, főként ismeretterjesztő előadások, rendezvények, kiállítások szervezését végezzük közösen.

Nem csak az előadó terem biztosításával, hanem a konferencia szervezésében is komoly segítséget nyújtottak számunkra.

Tiszaszalka

Több évre visszamenően rendelkezünk személyes kapcsolatokkal és együttműködéssel a településen működő aktív civil szerveződésekkel, ezek közül is a helyi Népfőiskolai szervezettel, valamint a hozzájuk kapcsolódó bio -gazdálkodókkal.

A beregi kistelepüléseken működő civil önszerveződések közül ez a helyi csoport kiemelkedő aktivitású, valamint az infrastrukturális háttér is biztosított volt a rendezvény megszervezéséhez és lebonyolításához.

Tiszaszalka kiválasztása mellett szólt még az is, hogy a rendezvény által hozzájáruljunk az elmaradott kistérség felzárkóztatásához, ill. a település értékeinek népszerűsítéséhez. A program szempontjából fontosnak ítéltük azt is, hogy ebben a sok egyéb szempontból hátrányosnak számító térségben „A művelődés hete- a tanulás ünnepe” bemutatásra kerüljön.

„A művelődés hete- a tanulás ünnepe” elnevezésű rendezvényünk célcsoportja az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatási intézmények vezetői, oktatói, tanulói, a helyi önkormányzatok polgármesterei, munkáltatók, civil szervezetek, munkaügyi központok és kirendeltségek vezetői, dolgozói, helyi lakosság, vállalkozók.

A rendezvény fő célja az volt, hogy a résztvevők képet kapjanak az élethosszig tartó tanulás gyakorlati hasznáról, a lakosság valamint a gazdaság szereplői ösztönzést nyerjenek az iskolarendszeren kívüli szervezett és egyéni képzésben való részvételhez, tájékozódjanak az állami támogatásokról és a felnőttképzés eddigi eredményiről.

I. Nyíregyházi Konferencia

2006. március 22-én szerveztük meg Nyíregyházán a „A művelődés hete- a tanulás ünnepe” című konferenciát, ahol érdekes, aktuális témákat tárgyaló szakmai előadások voltak hallhatók a munkanélküliség helyzetéről, az élethosszig tartó tanulásról, pályaválasztási problémákról, képzési és munkavállalási lehetőségekről. Az előadások témáit a mellékelt meghívó tartalmazza.

A résztvevők létszáma és összetétele a várakozásainknak megfelelően alakult. (A jelenléti ívek a beszámoló mellékletében megtalálhatók.)

Programunkat sikeresnek értékeljük. A helyszínen aktív közönséggel, látogatói mobilitással találkoztunk. A helyi médiákban adott interjúkból kiderült, hogy aki ellátogatott a rendezvényekre, nem távozott „üres kézzel”.

A rendezvény lebonyolításával a helyszínül szolgáló Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár lehetőséget kapott új szolgáltatásainak bemutatására.

A résztvevők tájékoztatást kaptak az élethosszig tartó tanulás jelentőségéről, módozatairól, a hazai aktuális felnőttképzési szükségletekről és szakmai trendekről.

A konferencián több mint 30 fő jelent meg.

A rendezvény zárásaként a Csiriklyi Cigány Tánccsoport műsora szórakoztatta a közönséget, a könyvtár munkatársai, pedig a kisebb csoportokra osztott résztvevők számára „szakvezetéssel” mutatták be a felújított intézményt, bepillantva a nagyközönség elől egyébként elzárt kulisszák mögé is.

II. Tiszaszalkai konferencia

2006. március 24-én került megrendezésre Tiszaszalkán a szekcióülés.

A meghívottak között voltak helyi önkormányzatok polgármesterei, munkáltatók, a helyi lakosság, vállalkozók, civil szervezetek. A meghívottak listájának összeállításában a Tiszaszalkai Népfőiskolai Szervezet volt a segítségünkre.

A rendezvény fő célja volt: jelentősen növelni a felnőttképzésben résztvevők számát és körét, minél több ember számára biztosítani a tanuláshoz egyenlő eséllyel való hozzáférés lehetőségét.

A rendezvényen találkoztak a munkaerő-piac kereslet-kínálat szereplői. Szó esett a térség problémáiról, sikereiről és lehetőségeiről a képzés és munkavállalás szemszögéből.

Bemutatásra kerültek a térségben induló képzési, továbbképzési programok, amelyek hazai és Európai Uniós támogatásokból valósulnak meg.

A szakmai kiállítók aktuális képzési, továbbképzési programokat mutattak be és adtak lehetőséget az azonnali jelentkezésre. A rendezvényt követően az aktuális képzési lehetőségektől szóló szóróanyagok Tiszaszalka közintézményeiben kerültek elhelyezésre.

A szekcióülésen és a műhelymunkákon csaknem 30 fő vett részt.

Mindkét helyszínen „Konferencia – értékelő lap” segítségével visszajelzési lehetőséget adtunk a megjelentek részére. A résztvevők így nemcsak szóban, hanem írásban is kifejezhették gondolataikat a szervezéssel, előadásokkal, valamint a témákkal kapcsolatban. A leadott és kitöltött értékelő lapok alapján is sikeresnek mondhatóak a rendezvények, mivel a többség megelégedettségét fejezte ki.

 

A program megvalósítása jó lehetőséget biztosított számunkra a civil szervezeti partnerkapcsolatok erősítésére, és mindenekelőtt az „élethosszig tartó tanulás” szemléletmód népszerűsítésére. A programot sikeresnek ítéljük minden szempontból és bízunk abban, hogy az elkövetkezendő időkben is be tudunk kapcsolódni az „élethosszig tartó tanulás” szakmai megvalósításába.

Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^