A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Friss híreink


Keresés az odalon:

Key Word(s): Search By:  Friss hírek

Az Szja 1%-ából kapott támogatások (Szja 1%)
Közzétéve: 2006. 07. 22.
Frissítve: 2011. 12. 29.
Természetvédelmi területek kezelése (Természeti területek kezelése)
Közzétéve: 2006. 07. 22.
Frissítve: 2009. 01. 18.
Önkéntes segítők jelentkezését várjuk (Önkéntesség)
Közzétéve: 2006. 07. 21.
Frissítve: 2011. 12. 29.

Önkéntes segítők jelentkezését várjuk
2005. évi LXXXVIII. törvény
a közérdekű önkéntes tevékenységről
A törvény hatálya Közérdekű önkéntes tevékenység a fogadó szervezetnél Fogadó szervezet lehet
Önkéntes lehet

Bővebben
A vidék jövője (Vidékfejlesztés-SAPARD)
Közzétéve: 2006. 06. 29.
Frissítve: 2011. 12. 31.
1. Amit az Alapítványról tudni kell (Amit az alapítványról tudni kell)
Közzétéve: 2006. 05. 25.
Frissítve: 2009. 01. 18.
2. Szervezeti felépítés (Amit az alapítványról tudni kell)
Közzétéve: 2006. 04. 29.
Frissítve: 2009. 01. 18.

Szervezeti felépítés

Az Alapítványnak nincs tagsága, de nyitott minden természetes és jogi személy felé, működése nyilvános.

Bővebben
Gyümölcsaszaló, Nagyhódos (Gyümölcsaszaló-Nagyhódos)
Közzétéve: 2006. 01. 18.
Frissítve: 2009. 01. 18.

Gyümölcsaszaló, Nagyhódos
ÉPÍTTETŐ: Felső-Tisza Alapítvány
TERVEZŐ: Fekete Krisztina, okleveles építészmérnök
KIVITELEZŐ: Szilágyi István vállalkozó, Nagyhódos
FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ: Gál Balázs, építész technikus

A PROGRAM TÁMOGATÓI:

PHARE MIKROPROJEKT
NAGYHÓDOS TELEPÜLÉS ÖNKORMÁNYZATA
REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG, NAGYHÓDOS
WWF MAGYARORSZÁG

Bővebben
A Felső-Tisza Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2004. évről (Közhasznúsági jelentések)
Közzétéve: 2005. 07. 22.
Frissítve: 2005. 07. 22.

A Felső-Tisza Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2004. évről

Számviteli beszámoló:

Megnevezés /eFt
Az Alapítvány 2004. évi összes bevétele: 19 154
Pályázat 17 040
Szja 1% 306
Alaptevékenység 1 754
Bankkamat 54


Az Alapítvány 2004. évi összes kiadása: 14 255
Bér 5 422
Bérterhek 2 312
Bérjárulék 1 735
Működési költség 4786

2005. évi pénzmaradvány 4 899

Költségvetési támogatás felhasználása:
Költségvetési támogatást a 2004. évben az Alapítvány nem kapott.
A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás:
Az Alapítvány vagyonfelhasználásának összege a 2004. évben 255 /eFt eszközbeszerzéssel nőtt, 509 /eFt értékcsökkenési leírással csökkent. 2004. december hó 31-én 4973 /eFt értékű tárgyi eszköze van a szervezetnek.
A cél szerinti juttatások kimutatása:
2004. évben az Alapítvány cél szerinti juttatásban nem részesült.

Központi költségvetési szervtől, elkülönített állami pénzalaptól, helyi önkormányzattól, kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatások mértéke:

A felsorolt támogatási forrásokból az Alapítvány 2004-ben 3671 /eFt, NCA működési pályázati támogatásban részesült. Ennek elszámolása a 2005. évben történik meg.

A közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló

Természetvédelmi területek szakkezelése

Továbbra is két helyi jelentőségű természetvédelmi terület szakkezelését végeztük az elmúlt évben. E tevékenységi körbe tartozik az őrzés- védelem, kutatás, ismeretterjesztés- bemutatás.

A Morotva természetvédelmi területen és a mellette lévő látogató- és oktatóközpontban anyagi támogatás hiányában csak a legszükségesebb fenntartási munkálatokat tudtuk elvégezni az év folyamán (kaszálás, madárles karbantartása, kerítés és utcafront karbantartása).

Az Igrice mocsár természetvédelmi terület szakkezelését a Nyíregyháza MJV által fenntartásra biztosított költségvetésből végeztük (karbantartó kaszálás, táblák pótlása, rendszeres bejárások, takarítási akció, stb.). Rendszeres segítőink a Nyíregyházi Speciális Szakképző Iskola fogyatékkal élő tanulói.

Közreműködésükkel 2004 tavaszán mesterséges fészekodú-telepet alakítottunk ki sásos égerliget erdőben.

Az elmúlt évben is közel ötszáz fő látogatta meg a természetvédelmi területeket szervezett keretek között, szakvezetéssel.

Kutatás a Felső-Tiszán

Immár negyedik éve sikerült folytatni a hullámtéri árterek közül kiválasztott 15 vizes élőhely vizsgálatát. A kétéltű monitoringot a Román Tudományos Akadémia munkatársa által végzett vízkémiai vizsgálat egészítette ki. Erről a vizsgálatot végző Christina Sandu nemzetközi folyóiratban publikált tudományos cikke jelent meg, a kétéltű vizsgálatok eredményéről szóló pályáztató részére "KAC" ("Zöld forrás") zárójelentés készült.

A tiszai munkáink között mérföldkőnek tekinthető az a PHARE által támogatott Ukrán - Magyar Határmenti Kisprojekt, amelynek során a Felső-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőséggel és az Ukrán Környezetvédelmi Hatósággal közösen egy nemzetközi projektben vettünk részt, főpályázóként. E vizsgálat a Tisza határon túli valamennyi mellékfolyójának komplex ökológiai és vízkémiai vizsgálatára terjedt ki, amely az EU Víz Keretirányelv kidolgozásához is fontos eredményeket szolgáltat. A program befejezése és értékelése 2005 tavaszára várható.

Oktatás, ismeretterjesztés

2004 évben lejárt a pedagógus továbbképzési programunk akkreditálása. Érdeklődés hiányában, valamint megfelelő szakember nélkül nem adtunk be új programot akkreditálásra. Ismeretterjesztő előadásokat és vetélkedőket az elmúlt évben is rendszeresen tartottunk azokban az oktatási intézményekben, ahonnan megkeresés érkezett.

Mivel környezeti neveléssel foglalkozó önálló munkatársunk már évek óta nincs, az ismeretterjesztő előadásokat önkéntesek, programvezetők bevonásával oldjuk meg.

Partnerszervezetek

Rendszeresen tartottuk a kapcsolatot az elmúlt évben is az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesülettel, az Atlantic Búvár Egyesülettel, a Navigátor Vízisport Egyesülettel, a Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesülettel, a Zöld Kerék Alapítvánnyal.

Országos szervezeteknek is tagja vagyunk, és tagsági díjat fizettünk: a Magyar Természetvédők Szövetségében és Kistérség Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetségében.

Rendezvények

2004-ben immár hagyományosan két nagy rendezvényen és egy rendhagyó új fesztiválon vettünk részt. Egyik, a minden évben tavasszal megrendezett, a Keleti régió legnagyobb turisztikai szakkiállítása és szakvására, a Vakáció 2004. E rendezvényen partnerszervezeteinkkel közösen állítottunk ki.

A másik, a nyár elején megrendezett, szintén a régió legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye a Hegyalja Fesztivál. Itt a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen mutatkoztunk be az érdeklődőknek. Az elmúlt évben rendezték meg az első alkalommal a tiszalöki halsütő versenyt. Ezen a fesztivál jellegű rendezvényen szintén a Vízirendészettel közös standon mutatkoztunk be.

Pályázatok

Az elmúlt évben a KAC "Zöld forrás", a PHARE Határmenti Kísérleti Kisprojekt, valamint az NCA támogatásával sikerült biztosítani szakmai munkánkhoz és a működéshez szükséges anyagi feltételeket. Kiemelkedően fontos jelentőségű az új működési forrás, az NCA, amely az elmúlt évben került először kiírásra, és e forrásra is eredményesen pályáztunk.

Az Szja. 1% támogatásunk 303.000 Ft volt 2003- ban, az elmúlt évben pedig 306.000 Ft.

Összefoglalva az elmúlt évben sikerült megvalósítanunk az előző évi célkitűzéseket:

Nemzetközi kapcsolataink bővültek ukrán területen, tiszai kutatásaink egy mérföldkőnek számító projekttel egészült ki, infrastruktúránk pedig korszerűsödött egy új számítógéppel és egy korszerű, nagyértékű, digitális fényképezőgéppel.

A következő évre ismét az infrastruktúra fejlesztését, a nemzetközi kapcsolatok ápolását, bővítését, jelentősebb Európai UNIÓS források sikeres megpályáztatását tartjuk a legfontosabb célkitűzésnek.

Eredményesen szeretnénk pályázni a 2005. évi NCA forrásra, javítani kívánjuk a szervezet működésének hatékonyságát és több önkéntest szeretnénk bevonni a munkánkba. Fontosnak tartjuk a szakmai munkánk (védett területek kezelése, kutatás, ismeretterjesztés, stb.) színvonalának megőrzését, további fejlesztését.

Nyíregyháza, 2004. április

 

Dr. Legány András Tóth Miklós
elnök irodavezető

Bővebben
^ Vissza a tetejére ^