A Felső-Tisza Alapítvány honlapja - 25. óra - Juhász Artur jegyzete


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  25. óra


Hogyan válasszunk fényforrást?
Közzétéve 2015. 04. 05. Szerző Juhász Artur | Összesen nézték 550 | Megjegyzések (0)

 

  A '70-es, '80-as években még nem okozott nagy gondot, ha fényforrást kellett vásárolni. „Eredj fiam, vegyél egy százas körtét!” Ennyi információ elég is volt ahhoz, hogy kapjunk egy 100 Watt teljesítményű, jellemzően Tungsram gyártmányú, wolframszálas izzót, E27-es menettel. Fénycsöveket a háztartások kisebb arányban használtak akkoriban, ezekkel inkább az intézményekben, üzemekben világítottak.

  A fényforrások fejlődése révén később elterjedt a halogénizzó, a kompakt fénycső, majd a LED-világítás. A LED (fénykibocsátó dióda) egy elektronikus félvezető eszköz, melynek kis teljesítményű változatát évtizedek óta alkalmazzák, korábban jelzőfényként és kijelzőként. Az utóbbi évtizedben a LED-technológia robbanásszerű fejlődése lehetővé tette, hogy több Wattos, fehér fényű változatai is megjelenjenek, ezzel alkalmassá válhatott világítási célokra is.

 

  Az alábbi táblázatban a gyakoribb fényforrások összehasonlítása látható, az energiamegtakarítás a hagyományos izzóhoz képest értendő:

 

                                                  energia-              élettartam

megtakarítás      üzemóra

hagyományos izzó               -                                 1000

halogén izzó                       30%                             2000

kompakt fénycső               80%                       8-15000

korszerű LED                    >85%                         >20000

  

Mi a baj a kompakt fénycsővel?

  A kompakt fénycső látszólag hosszú élettartamú, és jó hatásfokú, akár a LED fényforrás, sokan már meg is szokták a használatát. Miért is váltanának akkor LED-re?

  A kompakt fénycső alkalmazása hosszabb világítási idők esetén lehet alternatíva. A gyakori kapcsolgatás erősen lerövidítheti élettartamát. Egy jó minőségű LED fényforrás esetén a kapcsolások száma a gyári adatok szerint általában több tízezer. Úgy tűnik, a LED erőteljes menetelése folytatódik, és egyre több területről kiszorítja a kompakt fénycsöveket.

  Akkor rajta, vegyünk LED-et! De milyet? Hatalmas a választék, sok a kérdőjel.

 

Hogyan válasszunk LED fényforrást?

1. Tisztázzuk a foglalat típusát: E27, E14, GU10, GU5.3 stb.

2. Válasszuk ki a célnak megfelelő színhőmérsékletet! Ezt Kelvinben adják meg. A hagyományos wolframszálas izzólámpa fényéhez a 2700K színhőmérsékletű LED-é hasonlít, kellemes fényt ad, otthoni világításra kiváló. 5000K fölött pedig „hideg fehér”, esetleg kékes árnyalatú. Többfoglalatú lámpatest esetén, ha a fényforrások nagy szögben sugároznak (nem spot), akkor kombinálhatjuk is a különböző színhőmérsékletű LED-eket.

3. Nézzük meg, mekkora fényáramra (fényerősség) van szükségünk! Egy hagyományos, 100 Wattos wolframszálas izzó esetén ez 1300 lumen körüli érték ( 75W-940lm, 60W-700lm, 40W-400lm, 25W-210lm ). Ez alapján könnyen megbecsülhetjük, hány lumenes LED-et kell keresnünk. Mivel a kibocsátott fény mennyisége fontosabb számunkra, mint a felvett teljesítmény, ezért elsősorban a lument nézzük meg vásárláskor, ne csak a Wattot!

És az sem mellékes, hogy a fényforrás milyen szögben tud sugározni (spot vagy gömb).

4. Megbízható gyártótól vásároljunk korszerű terméket, még ha többe is kerül, hosszú idő alatt megtérül a többletköltség. Ne feledjük, hogy a LED fényforrások között is nagy különbség van: más a LED típusa, más a vezérlő elektronika és persze az áruk sem egyforma.

 

Korszerű világítással energiát takaríthatunk meg, ezáltal a környezet védelméhez is hozzájárulunk.

A LED fényforrás elektronikai elemeket tartalmaz, szelektíven gyűjtendő.

Ne felejtsük el: "A legtisztább és legolcsóbb energia a fel nem használt energia."

 

Köszönet Bodonyi János világítástechnikai szakmérnök barátomnak, hogy átnézte és kiegészítette írásomat.