A Felső-Tisza Alapítvány honlapja - 25. óra - Juhász Artur jegyzete


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  25. óra


Öko-Jenga
Közzétéve 2013. 01. 11. Szerző Juhász Artur | Összesen nézték 844 | Megjegyzések (0)

    A Jenga közismert ügyességi játék, melynek lényege, hogy egyforma fahasábokból tornyot építünk, melyből a játékosok felváltva eltávolítanak egy-egy darabot. Az építmény eközben egyre labilisabbá válik, és a kritikus fadarab elmozdításakor a torony összeomlik, és vége a játéknak.

   Most pedig tegyünk egy meglepő fordulatot, és essen néhány szó az ökoszisztémáról vagy ökológiai rendszerről, amelyben egyedek, populációk, fajok és életközösségek egymással és környezetükkel bonyolult kölcsönhatás-rendszert alkotnak. Ez egy önszabályzó mechanizmus, mely évezredek, sőt évmilliók alatt alakult ki. Ökoszisztéma lehet egy tó, egy erdő, egy szikes legelő, mocsár, láp stb. A rendszer pedig működött szépen, kerek egészként…
   És akkor megjelent az ember. Kivágott egy fát, majd tízet, aztán pedig százat. Kifogott egy halat, majd tízet, végül lehalászta a tavat. Mi történt? Az ember először kibillentette az ökoszisztémát egyensúlyi helyzetéből. Aztán tette ezt addig, amíg túllépte a rendszer fennmaradásának határát jelentő kritikus értéket, az pedig összeomlott. Visszafordíthatatlanul.

   Mivel a Föld egész élővilágát egy hatalmas ökológiai rendszernek foghatjuk fel, melyből az emberiség (és a számos katasztrófa) jókora részt már elpusztított, ezért fontos, hogy megértsük: egyre közelebb van az a határ, ahonnan már nincs visszaút.
   A Jenga csak egy játék. Nekünk pedig már nincs sok húzásunk.


Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^