A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Fenntarthatóság


Élő bolygónk
Közzétéve 2015. 05. 08. Szerző Áder János | Összesen nézték 3198 | Megjegyzések (0)
 
Áder János:
A párizsi klímacsúcs sikeréért

   Az ipari forradalom óta civilizációnk fejlődése egyre nagyobb mértékű károsanyag-kibocsátáshoz vezetett. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a 20. század második felében drámai fordulat következett be a környezetszennyezésben. Az elmúlt 50 évben megsokszorozódott az emberi tevékenységgel összefüggő szén-dioxid és más, a légköri folyamatokat kedvezőtlenül befolyásoló káros anyagok légkörbe jutása. Vízválasztóhoz érkeztünk. Klímánk védelme a 21. század legfontosabb kérdésévé lépett elő.
 
  Az üvegházhatású gázok ma már olyan koncentrációban vannak jelen a mindössze néhány tíz kilométer vastagságú légkörünkben, ami drámaian befolyásolja földünk éghajlatát. A globális felmelegedés negatív hatásai mind szélsőségesebb időjárási viszonyokat, egyre több és egyre súlyosabb természeti katasztrófát idéznek elő. Mi már a saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás negatív következményeit, és szembe kell néznünk azzal, hogy közel a pillanat, amikor a folyamatok végleg visszafordíthatatlanná válnak. Ha mi nem változtatunk, unokáinknak már nem lesz módjuk a beavatkozásra.
 
  A veszéllyel való szembenézés azonban vissza nem térő lehetőséget is tartogat számunkra. Lehetőséget arra, hogy közösen cselekedjünk. Lehetőséget arra, hogy gátat vessünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának, és hogy olyan technológiákra alapozzuk a jövőnket, amelyek alkalmazásával elháríthatjuk az emberi civilizációt fenyegető klímakatasztrófát. Lehetőséget arra, hogy a saját, közvetlen környezetünkben és a saját képességeink szerint megszüntessük természeti erőforrásaink pazarló felhasználását.
 
  Fontos tudnunk és másokban is tudatosítanunk, hogy nem a klímavédelem és a fejlődés között kell választanunk. A kettő csak együtt valósítható meg. A jól átgondolt fejlődés egyik eredménye a klímaváltozásból fakadó veszélyek elhárítása. Jövőnk érdekében a közös felelősségből és közös cselekvésből nekünk, magyaroknak is vállalnunk kell a ránk eső részt. Most csak rajtunk múlik, hogy klímavoksainkkal másoknak is jó példát mutatva kifejezésre juttassuk azt az egységet és elszántságot, amit világunk vezetőitől is elvárunk a felnövekvő nemzedékek és élő bolygónk klímájának védelmében.
 
  A párizsi klímacsúcs döntő lépést jelenthet az emberiséget fenyegető veszély megoldásában. Al Gore – az Amerikai Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke – vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze. Kezdeményezése arra irányul, hogy klímánk védelme érdekében egységre és cselekvésre ösztönözzük világunk 2015 decemberében Párizsban összegyűlő vezetőit. Ezt a nemes célt magam is támogatom. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra kérem Önt, hogy egyetértése esetén klímavoksával csatlakozzon ahhoz a reményeink szerint egymilliárd emberhez, akinek szavát minden ország vezetőjének figyelembe kell vennie a párizsi klímacsúcson. Emeljük fel közösen a hangunkat!
 
http://www.elobolygonk.hu/
 
 

Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^