A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Fenntarthatóság


Európának át kell állnia a kőolajkorszak utáni gazdaságra
Közzétéve 2012. 03. 14. Szerző Magyar Mérnöki Kamara | Összesen nézték 987 | Megjegyzések (0)


Az Európai Bizottság 2012 február 13-án stratégiát fogadott el „Innováció a fenntartható növekedésért: az európai biogazdaság” címen, melynek célja a megújuló erőforrások fokozottabb és fenntarthatóbb igénybevételének ösztönzése az európai gazdaságban.

A stratégia és cselekvési terv több ágazatra és tudományterületre kiterjedően foglalkozik a kérdéssel, s célja egy olyan gazdasági berendezkedés kialakítása, amely innovatívabb, kevesebb kibocsátással jár, egységesen kezeli a fenntartható mezőgazdaság és halászat, az élelmiszerbiztonság és a biológiai erőforrások fenntartható ipari felhasználása iránti igényt, miközben a biodiverzitást és a környezetvédelmet is garantálja.

„Európának át kell állnia a kőolajkorszak utáni gazdaságra. A fosszilis energián alapuló társadalmat olyan bioalapú társadalommá kell alakítani, amelynek a kutatás és az innováció a hajtóereje.” – mondta Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos az új stratégia bemutatása kapcsán.

A stratégia három fő pilléren alapszik: a biogazdasághoz szükséges új technológiák és eljárások kidolgozásán, a biogazdasági ágazatok piacainak és versenyképességének fejlesztésén és a politikai döntéshozók és az érdekelt felek szorosabb együttműködésének ösztönzésén.

Biogazdaság a Bizottság meghatározása szerint az a gazdaság, melyben az élelmiszert, a takarmányt, az ipari termékeket és az energiát a talaj és a tenger biológiai erőforrásai, valamint hulladék felhasználásával állítják elő. Az uniós biogazdaság már most közel kétezer milliárd eurós üzleti forgalmat bonyolít és több mint 22 millió embert foglalkoztat. Az Unió foglalkoztatásának 9 százalékát adja ez a szektor. A biogazdaság kiterjed a mezőgazdaságra, az erdőgazdaságra, a halászatra, az élelmiszeriparra, a cellulóz- és papírgyártásra, valamint a vegyipar, a biotechnológia és az energetika bizonyos területeire.

Az Európai Unió egyes tagállamai – Dánia, Finnország, Németország, Írország és Hollandia – már rendelkeznek biogazdasági stratégiával.

Bővebb információ:

http://ec.europa.eu/research/bioeconomy/press/press_packages/index_en.htm

(Forrás: Magyar Mérnöki Kamara)

 

Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^