A Felső-Tisza Alapítvány honlapja


TartalomLátogatóink száma:
  Free Hit Counters
Free Counters» Főoldal - English - German - Slovak - Orosz - Українська - Vendégkönyv - Bejelentkezés - Elérhetőségek


Jelenleg itt vagyunk...

Főoldal  >>  Fenntarthatóság


85 éves a Pataki Kerámia
Közzétéve 2012. 01. 22. Szerző sanyi58 | Összesen nézték 935 | Megjegyzések (0)
85 éves a Pataki Kerámia
Legfontosabb a fazekas szakma hagyományainak megőrzése

Különleges teadálutánon, egy budapesti teaházban mutatták be a 85. születésnap alkalmából készített legújabb Pataki Kerámiát, a szecessziós készletet. A születésnap egyben alkalmat adott a továbblépési lehetőségek átgondolására is. Uzelmann Annamária, a Pataki Kerámia sárospataki gyárának ügyvezető igazgatója legfontosabb feladatának a fazekas szakma hagyományainak és a gyár életképességének megőrzését tartja. A sajtótájékoztatón a sikerek mellett a társadalmi felelősségvállalásról és a fennmaradás nehézségeiről is beszélt.

A Pataki Kerámia hazánk egyetlen kerámia manufaktúrája. Az itt készült teás-, kávés-, süteményes készletek, tálalóedények mellett sütőtálaik (pl. Európa Tál, Pataki Tál) sok-sok magyar háziasszony konyhájában megtalálhatóak. A Pataki Kerámia hitvallása szerint a kézművesség iránti szeretetet fiatal korban kell kialakítani. Ezért folyamatosan tárt karokkal fogadják gyárlátogatásra az óvodai és iskolai csoportokat, amelynek keretében a kerámiakészítés munkafázisait mutatják be. A látogatás magában foglal egy kézműves foglalkozást is, ahol a kis látogatók maguk is dolgozhatnak agyaggal és próbára tehetik dekorációs készségüket is. Ezt a rendszert a társadalmi felelősségvállalás jegyében dolgozták ki, és folyamatos erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ez a kézműves szakma fennmaradjon, és hogy a felhasználók értékén kezeljék a kézimunkával készült termékeket, amelyeken meglátszik az emberi kéz nyoma és minden simogatása, nagy gondossága, amellyel minden egyes darabot készítenek.

A gyár fennállásának 85. évfordulója alkalmából megrendezett gyermekrajz-pályázat – ami szintén a következő generációért való felelősségvállalás jegyében került kiírásra – nem várt sikerrel zárult. Egy hónap alatt 284 pályázó 358 rajzot és festményt küldött be az ország minden részéből! A nyertesek a 2011. november 18-án, Sárospatakon megrendezett ünnepség keretében kerültek kihirdetésre a pályaművekből összeállított kiállítás megnyitásával egybekötve. A nyertesek díjai között szerepeltek a gyermekek által készített rajzokkal díszített kerámia edények is.

Uzelmann Annamária elmondta, hogy a pályázatok elbírálása során a vállalat dolgozói is tanultak a gyerekektől: látásmódot, optimizmust, a színek bátor és visszafogott alkalmazását, kitartást és könnyedséget egyaránt. Tudatosult bennük, hogy mindig van hova fejlődni, így most is azon dolgoznak, hogy megtalálják, miként lehet a rajz és a kerámia adta lehetőségeket ötvözve továbblépni. A gyár igazgatónője kifejezte reményét abban, hogy a rajzversenyek (mert a jövőben is lesz!) és a kiállítás egyre több fiatal számára mutatja meg a művészetekben rejlő örömöt és inspirálja őket saját kreativitásuk kibontakoztatására.

Ahogyan Uzelmann Annamáriától megtudtuk, bizony nem könnyű fennmaradni a jelenlegi gazdasági helyzetben Kelet-Magyarországon. Szükséges lenne a piac bővülése egyrészt a hazai vásárlók tudatosabbá válása, másrészt külföldi piacok meghódítása révén. Kulcsfontosságú lenne továbbá a régió vállalkozásainak összefogása, hogy egymást támogassák a piacra jutásban. A szinergiák hiányát érezve a többi vállalkozóval együtt el kellene gondolkodni azon, hogy miként lehetne kitörni ebből a helyzetből.

De nem csak a vállalkozók tehetnek valamit, hanem a vásárlók is. Úgy tűnik, újra meg kell tanulnunk, hogy a távoli országokból hazánkba érkező olcsó tömegtermékek helyett a hazai kézműves ipar – szintén nem drága – termékeit keressük a bevásárlóközpontok polcain, hiszen azok anyagukban, formáikban és mintáikban a magyar hagyományokra épülve, azokat továbbgondolva, a mai kor emberének igényeihez igazodva készülnek. Nem mellékesen, mindez munkát ad sok jó kézügyességgel megáldott hazai munkavállalónak is. Az edények használata révén pedig felelevenedik a régi korok természetes anyagokat felhasználó egészséges konyhakultúrája is.

D.F.E.

http://videkesgazdasag.hu/index.php?id=85-eves-a-pataki-keramia

Legfontosabb a fazekas szakma hagyományainak megőrzése

Olvasói megjegyzések

Megjegyzés írásához regisztrálni kell. Ha már regisztrált, jelentkezzen be
^ Vissza a tetejére ^